Sollicitatietips

Heb je binnenkort een sollicitatiegesprek op de planning staan en wil je dat dit sollicitatiegesprek zo goed mogelijk verloopt? Lees dan in dit artikel de belangrijkste sollicitatietips van ex-werkzoekenden die zij geleerd hebben tijdens het solliciteren naar hun droombaan en jou ook zeker kunnen helpen bij het zoeken naar een nieuwe job.

Tip 1: geef geen antwoord op vragen als je het antwoord niet weet

Joost (35) heeft sinds kort een baan in de IT-sector. "Toen ik een sollicitatiegesprek had voor een andere functie dan de functie die ik nu heb gekregen, maakte ik een fout waar ik later veel spijt van had. Ik kreeg een hele specifieke vraag en ik wist het antwoord niet, maar wilde niet door de mand vallen en gaf toch antwoord. Het antwoord dat ik gaf was best ok, maar toen ik meer vragen kreeg wist ik niet meer wat te zeggen. Toen ik een paar weken later in dezelfde situatie zat bij een ander gesprek, zei ik eerlijk dat ik het antwoord niet wist. Eerlijkheid wordt beloond, want nu heb ik een nieuwe job!"

Tip 2: stel zelf ook kritische vragen

Anouk (29) is werkzaam als communicatie manager. "Ik heb jarenlang een verkeerd beeld gehad van het sollicitatiegesprek. Ik zag het namelijk niet als gesprek, maar als een soort examen waar je alle juiste antwoorden moet geven. Na enkele keren solliciteren, ben ik erachter gekomen dat een sollicitatiegesprek helemaal geen examen is. Zo gaat het niet alleen om de vragen die jij krijgt, maar moet je zelf ook vragen stellen om erachter te komen of deze functie iets voor jou is."

Tip 3: je kunt nooit voorspellen welke vragen je krijgt

De belangrijkste tip van Inge (25) is dat je nooit weet welke vragen je krijgt tijdens het gesprek. "Toen ik een sollicitatiegesprek had, ging ik er vanuit dat ik vragen zou krijgen over mijn sterke punten, zwakke punten, motivatie, verwachtingen, et cetera. Toen ik andere vragen kreeg, wist ik niet wat te zeggen. Wat ik geleerd heb, is dat je een sollicitatiegesprek nooit kan voorspellen."

Tip 4: je hoeft niet altijd de beste te zijn om de job te krijgen

De laatste tip in dit artikel is van Sjors (33), een internetmarketeer. "Ik had eens een sollicitatiegesprek met een ontzettend moeilijke opdracht. Ik had geen idee wat te doen en raakte in paniek, dus leverde ik de opdracht onafgemaakt in. In het gesprek erna gaf ik eerlijk toe dat ik de opdracht niet goed had gedaan, maar later kreeg ik te horen dat ik de job toch had. Ik was kennelijk erg sympathiek overgekomen in het gesprek, waardoor ze mijn slechte score alweer bijna waren vergeten!"

Jobalert

Ontvang de nieuwste jobs in jouw mailbox.

Cv Online

Word eenvoudig gevonden door werkgevers in jouw streek.

Zoekgeschiedenis

Bewaar het overzicht van jouw zoekopdrachten en sollicitaties.

Favorieten

Bewaar al jouw favoriete jobs.