Nieuwe job / baan

Een nieuwe job? De zaken om over na te denken

Aan een nieuwe job beginnen is ongetwijfeld één van de grootste uitdagingen die je in een mensenleven tegenkomt. De stress van het sollicitatiegesprek, de nieuwe collega’s ontmoeten, het inpassen in de groep en het gewoon worden van de jobinhoud en de werkplek. Het is allemaal geen sinecure. Daarom ook is het wel zo slim om voor je aan dat nieuw hoofdstuk begint bij enkele zaken stil te staan. We hebben er 10 voor je samengesteld.

De job zelf

Om even een open deur in te trappen: de jobinhoud is het allerbelangrijkste dat er is. Het is dan ook aangewezen genoeg informatie te hebben verzameld op voorhand over het takenpakket dat je te wachten staat. Is het je nog niet helemaal duidelijk? Twijfel dan niet om tijdens een sollicitatiegesprek vragen te stellen of zelfs op voorhand even te telefoneren. Hoe kan je immers vol goede moed aan iets beginnen zonder echt een idee te hebben van wat je gaat doen?

Een beetje dit, een beetje dat

Gevraagd wat het belangrijkste is bij het uitoefenen van een job komt de variatie in de job steevast in de top drie terecht. Geen wonder ook: variatie zorgt voor uitdaging in de job en houdt de verveling af. Weet dan ook wat je op dat vlak te wachten staat en vraag ernaar tijdens het sollicitatiegesprek.

All about the money

Wat is aan het eind van de dag de reden dat je uit werken gaat? Om geld te verdienen natuurlijk. Om brood op de plank te brengen. Het spreekt dan ook voor zich dat informatie over het salaris uiterst belangrijk is bij het afwegen van een nieuwe job. Jammer genoeg wachten werkgevers daar echter vaak mee tot tijdens het gesprek.

De jobzekerheid

Voor het aannemen van een nieuwe job is het wel zo handig te weten of die job er over een jaartje nog is. Is het bedrijf financieel gezond? Is dit een optie op de langere termijn? Zaken die je zeker en vast wilt weten.

De werkomgeving

Het oog wilt ook wat en je zit toch ook liever in een modern en knap gebouw dan in zo’n toren die recht uit de koude oorlog weggeplukt lijkt? Het is het zeker ook waard om de omgeving even te bekijken. Misschien werk je liever in een stad of heb je het net meer voor wat groen. Hoe dan ook een factor.

De bedrijfscultuur

Waar wil het bedrijf naartoe? Wat zijn de gewoontes en de waarden? Kortom: hoe zit de bedrijfscultuur in elkaar. Je hebt immers rigide bedrijven die een strakke hiërarchie hanteren en aan de andere kant van het spectrum is het weer elke dag casual Friday en loop je zo bij de baas binnen. Een onderscheid dat de doorslag kan geven in jouw keuze.

De doorgroeimogelijkheden

Je wilt toch over 10 jaar nog niet steeds dezelfde job doen? Veel sollicitanten die in een bedrijf stappen willen natuurlijk doorgroeien binnen het bedrijf. Hetzij in een ander departement of eventueel op termijn manager worden. Als dat belangrijk voor je is moet je dan natuurlijk wel weten of dat een realistische optie is.

Woon-werk afstand

Je zou niet de eerste sollicitant zijn die een job aanneemt en na een paar weken tot de conclusie komt dat de pendeltijd toch wel heel lang duurt. Bekijk dan ook even objectief of de woon-werk afstand wel haalbaar is op de langere termijn. Leg bijvoorbeeld het traject al eens een paar keer af.

Flexibele werkuren

Bij een job horen werkuren. Het spreekt voor zich dat het heel wat qua planning scheelt als je een duidelijk idee hebt naar de uren die je zult moeten werken. In sommige bedrijven zal je tot op een bepaald niveau zelf mogen kiezen, in anderen zal het dan weer een vast schema zijn. Vraag hier zeker naar tijdens de sollicitatie.

Opleidingen

In heel wat ondernemingen is het tegenwoordig mogelijk om opleidingen gerelateerd aan de job te volgen. Ideaal voor wie zich wilt specialiseren. Vanzelfsprekend dan ook een vitaal stukje informatie bij het overwegen van een job.

Jobalert

Ontvang de nieuwste jobs in jouw mailbox.

Cv Online

Word eenvoudig gevonden door werkgevers in jouw streek.

Zoekgeschiedenis

Bewaar het overzicht van jouw zoekopdrachten en sollicitaties.

Favorieten

Bewaar al jouw favoriete jobs.